Mountainbikeroutes op de Utrechtse Heuvelrug

 

De Utrechtse Heuvelrug dankt zijn bestaan aan de grote ijsmassa’s die in de 3e IJstijd via Noord-Nederland binnengedrongen zijn waarbij de grond werd opgestuwd. Zo zijn ook de Sallandse Heuvelrug en de Hoge Veluwe ontstaan. De Amerongse Berg is het hoogste punt van Utrechtse Heuvelrug en voor 3 mountainbikeroutes zijn hier op de hellingen, rond en op de heuvelrug, de parcoursen uitgezet. Het is voornamelijk een dennenbos met er naastgelegen een bosreservaat, bestaand uit loofbos, de Galgenberg. U treft hier ook wat akkers aan en twee natuurterreinen met stuifzand en heide, de Slaperdijk en het Egelmeer. De bospaden zijn soms lang en breed maar ook wel eens erg smal.

 

De beklimmingen zijn vaak lang en op bepaalde trajecten aardig steil. Afdalingen zijn allemaal lang en recht zodat je ze vrij snel en flitsend kunt nemen. De Amerongse bosroute heeft ook een lange afdaling over een bospad met boomwortels waar heerlijk over gecrossd kan worden. De routes worden goed aangegeven maar onthoudt van de parkeerplaats de in- en uitgang goed want bij terugkomst zijn ze vanaf het parcours moeilijk te zien. De wandelaars en hardlopers nemen geregeld ook dezelfde paden zodat het soms goed opletten is.

 

De 3 mountainbikeroutes liggen in het Amerongse bos, het Zuylensteinse bos en het Lombok bos.

Het Amerongsebos heeft een parcourlengte van +/-16 km, startplaats Bergweg (rest. Berghuis) of Burgwal (parkeerplaats sportvelden) allebei in Amerongen. De derde startplaats op landgoed Prattenburg bij Veenendaal

Het Zuylensteinsebos-parcour is 7 km, startplaats is op de Scherpenzeelseweg, vanaf rotonde Centrum-Leersum richting Bosbad.

Het Lombokbos-parcour is 3 km lang, startplaats bij het recreatieterrein de Utrechtse Baan of de Uilentoren, allebei in Leersum.

.