Rhe_rijnw01_12_63

De stad

Rhe_passantenh

In de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug aan de Neder-Rijn ligt Rhenen. Door de hoogteverschillen in het landschap waant de bezoeker van Rhenen zich in het buitenland. ’s Avonds geven de vele lichtjes tegen de heuvels een prachtig schouwspel.
Het historische hart van Rhenen herbergt vele smalle pittoreske straatjes en pleintjes. Verder zijn er restanten van de eeuwenoude stadswallen en de Cunerakerk. Tussen 1492 en 1531 werd de 84 meter hoge toren van de kerk is gebouwd met het geld van pelgrims.
In Rhenen zijn volop gezellige eetgelegenheden en leuke winkels te vinden.De Cunerakerk
De Cunerakerk is na de grote stadsbrand in 1400 gebouwd. Cunera, die in devierde eeuw leefde, is de hoofdpersoon uit een legende.

Zij werd na een overval gered door Koning Radboud die in Rhenen woonde. Zij deed daar veelgoeds voor de bevolking. Tot zij vermoord werd door de echtgenote van de koning. Na haar dood gebeurden er vele wonderen in Rhenen. In juni van het jaar 700 werd Cunera heilig verklaard door bisschop Willibrord. Rhenen werd een bedevaartsoord. Door de toename van de verering van Cunera was er behoefte van vergroting van de kerkruimte en werd het schip van de kerk omgebouwd tot hallenkerk. De kerk bezit een schitterend oksaal uit 1550, gemaakt van witte zandsteen. De tribune wordt gesteund door vier zuilen van roodgeaderd Dinants marmer. De fraai gesneden koorbanken dateren uit 1570. De kerk kan bezocht worden en er worden rondleidingen gegeven.

Rhe_cune_63
Cuneratoren

De Cuneratoren werd gebouwd in de periode 1492-1531. De toren werd gebouwd met geld van pelgrims. De 84 meter hoge toren kan beklommen worden. Tijdens de beklimming van de toren vertelt de gids allerlei interessante zaken over de bouw, de beelden, de klokken en bijzondere gebeurtenissen. Vanaf de toren heeft de bezoeker een prachtig uitzicht over de stad en de Betuwe. Bij heel helder weer zijn zelfs Nijmegen en Den Bosch te zien.

Oude RaadhuisRhe_raadh_65c

Het oude Raadhuis werd na de stadsbrand in 1400 gebouwd. Het is dichtbij de plaats gebouwd waar het voor de brand ook gestaan heeft. Het is meerdere keren gerestaureerd. Interessant zijn de vierschaar (rechtbank), de schouw, het schilderij van de inname van Rhenen door de Geldersen in 1499 en het wandkleed dat de legende van Cunera verbeeldt. Gedachteniskerk
Deze kerk is gebouwd na de tweede wereldoorlog. Het dak heeft de vorm van een parachute. In de Gedenkhal is een monument geplaatst. In een Gedenkboek staan de namen van alle vierhonderd gevallenen, die in mei 1944 streden om de slag om de Grebbeberg.