Het dorp

De plaats is gesitueerd rond het grote kruispunt van de twee doorgaande wegen. Vroeger was het een echt villa en forenzendorp. Het centrum heeft een paar leuke terrasjes, waar het zomers goed toeven is. Het dorp is een prima startpunt voor wandel- en fietsroutes.  Het overdekte zwembad en recreatiepark het Rosarium zijn prima locaties om met kinderen naar toe te gaan. Hervormde Kerk
De imposante kerk is gesticht omstreeks het jaar 1200. Het Romaanse tufstenen schip van de kerk dateert nog uit die tijd. Het gotische koor dateert uit 1400, maar een deel van een ouder Romaans koor zit ook nog in de muren verwerkt. Voor liefhebbers zeker de moeite van een kijkje waart.

Kasteel Huis Doornhuize doorn_cs

In een mooi parkbos ligt het eind achttiende eeuw verbouwde Huis Doorn. Het kasteel heeft zijn bekendheid te danken aan ex-keizer van Duitsland Wilhelm II. De ex-keizer woonde van 1920 tot aan zijn dood in 1941 op het kasteel. Hij was de laatste bewoner. Huis Doorn wordt al in 838 genoemd in een lijst goederen van de bisschop van Utrecht. Na een brand in 1322 wordt het kasteel 25 jaar later herbouwd. Vanaf 1635 wisselde het huis regelmatig van eigenaar. De laatste eigenaar was Wilhelm II.
Het huis is ingericht met prachtige Victoriaanse interieurs. Deze zijn sinds 1941 niet meer veranderd, waardoor de bezoeker een authentiek beeld krijgt van de vorstelijke wooncultuur van rond 1900. Huis Doorn is open voor het publiek en kan met een rondleiding bezichtigd worden. In de tuinen rondom het kasteel kan de bezoeker heerlijk wandelen.

botanische_tuin1
Arboretum

In het arboretum zijn veel verschillende bomensoorten te bewonderen, een botanische tuin en een heidetuin