Het dorpam_centr

Aan de oever van de Nederrijn ligt het dorp Amerongen. Het dorp is ongeveer 1000 jaar oud. Het schilderachtige dorp is prachtig gelegen. Aan één kant wordt de grens gevormd door de Rijn met haar uiterwaarden, aan de andere kant de uitgestrekte bossen van de Utrechtse Heuvelrug.
Het oude deel van het dorp heeft een zeer bezienswaardige bebouwing. Oude boerenhuizen met kleine vensters en grote inrijdeuren en tabaksschuren. In de oude straatjes zijn leuke restaurants, galeries en winkeltjes gevestigd. Het schitterend gelegen kasteel Amerongen met bijgebouwen is een lust voor het oog.

Kasteel Amerongenamer_kasteel

Het kasteel is na 1672 herbouwd en sinds 1982 in bezit vanStichting Kasteel Amerongen. Het hoofdgebouw is momenteel wegens restauratie gesloten. Het Koetshuis en de prachtige kasteeltuin zijn wel open voor het publiek.

Tabaksteelt

De op het zuiden gerichte hellingen van de Heuvelrug en de zanderige bodem maakten Tabaksteelt mogelijk. Jarenlang was dit een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking van Amerongen. Rond 1965 kwam er een einde aan de tabakscultuur. Een aantal droogschuren en het tabaksmuseum herinneren nog aan de 300 jaar tabaksbouw.

Amer_tabakschuur

 

Sint Andrieskerk (zie foto bovenin)

De midden in het dorp gelegen Sint Andrieskerk stamt uit het begin van de 16e eeuw. In de zomermaanden worden er rondleidingen gegeven in de kerk en kunnen de bezoekers de 53 meter hoge toren beklimmen.

algemene info

Adressen bezienswaardigheden en VVV
Kasteel Amerongen
Drostestraat 20,
Amerongen
koetshuis en kasteeltuin
Tabaksmuseum
Bur. Jhr. v.d. Boschstraat 46,
Amerongen

Sint Andrieskerk De Hof Amerongen

VVV Utrechtse Heuvelrug
locatie Amerongen 
Bur.
Jhr. v.d. Boschstraat 44
3958 CD Amerongen

(0343-452020)